Дієта при гіпертонічному кризі з наголосом на магній та калій
21 Лютого 2020
Правильно підібране харчування при гіпертонії та дозовані фізичні навантаження дозволять контролювати артеріальний тиск.
Дієта обов’язково допоможе знизити вагу. Ожиріння — одна з причин гіпертонії.
Бувають і винятки, коли хвороба діагностована, а індекс маси тіла в нормі. В такому випадку калорійність харчування коригувати не потрібно.
Особливості харчування
Приймати їжу потрібно не менше 5 разів на день. Вечеря — легка. Питний режим — 1,5 літра води з урахуванням напоїв і перших страв. Дієта повинна бути вітамінізованою. Головні вітаміни при гіпертонії — А, Е, С і група В. Декілька разів на тиждень можна влаштовувати розвантажувальні дні, відмовившись від м’яса.
Харчування при гіпертонічній хворобі — що не можна
Виключають з раціону продукти, які затримують рідину в організмі, викликають підйом тиску і підвищують рівень холестерину в крові.
У «чорний» список потрапляють:
- жирні сорти м’яса;
- субпродукти;
- бульйони;
- чорний чай;
- кава;
- випічка з великою кількістю яєць, вершкового масла і цукру;
- шоколад;
- соління;
- мариновані овочі та гриби;
- алкогольні напої.
Сіль в харчуванні хворих
Звичка солити їжу належить до розряду шкідливих. Сіль провокує набряки. Поступово потрібно зменшувати її кількість в харчуванні, замінюючи на лимон, журавлинний і томатний соус, зелень петрушки і кропу. У важких випадках сіль виключають повністю. Згодом рецептори адаптуються і смак продуктів не здається прісним.
Які продукти зніжують тиск
Дієта при гіпертонічній хворобі досить різноманітна. Вона обов’язково включає:
- жирну морську рибу;
- оливкову олію;
- мигдаль;
- бобові;
- зелений чай в помірних кількостях;
- крупи (пшоно, гречка, ячмінь, овес);
- сухофрукти (курага, чорнослив).
Лікувальне харчування при гіпертонії складається з великої кількості овочів. Вони корисні через високий вміст клітковини, а також калію і магнію. Зверніть увагу на:
- шпинат;
- броколі;
- білокачанну капусту;
- селеру;
- моркву;
- буряк;
- зелений салат;
- картоплю;
- сою.
Калій та магній — мікроелементи, які важливі для правильної роботи серця, тому фахівці компанії «Гедеон Ріхтер» створили на їх основі ефективний препарат «Панангін». Не завжди вдається отримати з їжею потрібні речовини. Нерідко в заявлених продуктах при порушенні техніки вирощування чи приготування вже не залишилося вітамінів і мікроелементів. Крім того, вони можуть не засвоюватися внаслідок проблем з кишківником. Або ж складно за допомогою їжі добрати потрібну кількість цих речовин через нелюбов до того чи іншого продукту. Тоді оптимальним рішенням стане «Панангін»!
Препарат Панангін
- Містить калій та магній
- Покращує обмін речовин у серцевому м’язі
- Запобігає порушенню серцевого ритму
- Запобігає передчасному старінню і зношуванню серцевого м’язу
- Знижує ризик розвитку атеросклерозу, гіпертонії, аритмії, ІХС та порушень обміну речовин у серцевому м’язі