Гіпертонія та харчування під час новорічних свят

Правильне та збалансоване харчування допоможе вам тримати артеріальний тиск (гіпертонія) під контролем та весело відпочивати під час новорічних свят.

А ви знали, що кожен кілограм надлишкової ваги збільшує тиск на 1 мм рт. ст. Варто подумати про це зараз, якщо у вас є гіпертонія, ви не повинні голодувати або дотримуватися суворої дієти, перегляньте свій раціон харчування та розпочніть Новий рік з “чистого” аркуша.

Одним з різновидів харчування під час гіпертонії є DASH-дієта, розроблена американськими лікарями Національного інституту серця, легень та крові, абревіатура означає – Dietary Approaches to Stop Hypertension – дієтичні підходи до лікування гіпертонії. Цю дієту легко застосовувати до життя, людям з гіпертонією, просто додайте до одного прийому їжі 1 овочеву порцію, а до другого – фруктову, замініть жирне на нежирне. Докладніше, ви можете читати рецепти (https://healthyeating.nhlbi.nih.gov/default.aspx).

Також, лікарі рекомендують корекцію харчування при гіпертонії, дотримуючись дієти номер 10, що призначена для створення найбільш сприятливих умов для кровообігу і, в той же час, повністю забезпечувати потреби організму в основних поживних речовинах та енергії. Основою дієти при гіпертонії – є повноцінна дієта з обмеженням споживання солі та рідини плюс виключення продуктів, надмірно збуджуючих серцево-судинну систему.

Яких би ви не дотримувались рекомендацій, важливо, щоб дієта при гіпертонії залишалася збалансованою та повноцінною, забезпечуючи Ваш організм основними поживними речовинами, енергією, вітамінами та мінералами.

Як застосувати рекомендації щодо харчування при гіпертонії в житті? А, особливо, під час святкування новорічних свят?

– регулярні, невеликі порції,

– останній прийом їжі за 2-3 години до сну,

– готуйте без додавання солі,

– не забувайте про помірність в їжі.

Отже, новорічне меню або список продуктів для новорічних свят при гіпертонії:

– зменшити споживання солі, відомо, що натрій є ключовим компонентом солі. Це мінерал, який підтримує водно-сольовий баланс у нашому організмі, утримуючи воду, тим самим збільшуючи об’єм циркулюючої крові та збільшуючи тиск.

Увага! Солити страви додатково не потрібно!!! Достатньо природної кількості солі в продуктах.

Чи знаєте ви, що є сіль зі зменшеним вмістом натрію?

Замість солі, готуйте страви, використовуючи спеції, трави, такі як, куркума, імбир, лимонний сік, зелень, тощо,

– загальна кількість рідини на добу становить приблизно 1,5 літра, цієї рекомендації дуже важливо дотримуватися при гіпертонії,

– пшеничний хліб, безсольовий, «вчорашній» хліб, здобу краще не вживати,

– вегетаріанський суп з зернових та овочів,

– м’ясо – нежирні сорти, менше “червоного” м’яса, віддавайте перевагу яловичині, свинині, телятині, курятині, м’ясу індички – в запеченому або вареному вигляді. Наприклад, замість приготування різдвяного гусака, готуйте різдвяну індичку,

– риба – обирайте щуку, коропа, тріску, приготованими у вигляді фрикадельок, можна приготувати «заливну» рибу,

– молочні продукти – молоко, ферментовані молочні продукти, з низькою жирністю, нежирний мякий сир, нежирні тверді сир, можна приготувати сирники, запіканку. Якщо у вас є «непереносимість лактози» (молочних продуктів), використовуйте продукти без Lactose,

– жири: ліміт вершкового масла до 20 г на добу, рослинна олія до 30 г на добу, віддають перевагу соняшниковій, оливковій, кукурудзяній,

– яйця варто обмежувати, приготувати краще у вигляді парового омлету, декілька разів на тиждень, але не щодня,

– гарніри – каші готуйте з гречки, вівсянки, проса, рису, макарони повинні бути обмежені, якщо є проблеми з надмірною вагою,

– овочеві гарніри, можна приготувати вінегрет з рослинним маслом, смачні страви з картоплі, цвітної капусти, буряків, помідор, моркви, солодкого перцю, гарбуза, варто обмежувати споживання бобів, шпинату, щавлю, гороху, грибів,

– зелень – це не просто краса на новорічному столі, але й корисно і смачно,

– закуски – якщо ви дійсно хочете ковбаси, хороший варіант – докторська ковбаса, спробуйте вегетаріанську ковбасу,

– сир – не гострі сорти,

– а як щодо солодкого столу? Цукор замініть на мед, джем або варення, але варто утримуватися від шоколаду. Ви можете готувати желе, мармелад. А що до чаю? Точно не здобою, можна пити чай з сухофруктами, горіхами – мигдаль, насіння соняшника, фундук, кешью,

– морепродукти (креветки, устриці, кальмари) та морська капуста,

– напої – не міцний чай, краще каркаде, м’ятний, відвар шипшини, свіжі соки. Кава повинна бути обмежена, як альтернатива, спробуйте каву з цикорію,

– не обмежуйте себе у фруктах та овочах, в сирому та вареному вигляді, не забувайте про плоди багаті калієм – сушені абрикоси, яблука, абрикоси, чорнослив. Для Вас корисні новорічні фрукти – мандарини, лимони, грейпфрути – цитрусові містять багато вітаміну С, що зміцнює стінки кровоносних судин.

Дуже бажано, при гіпертонії, збагачувати раціон харчування продуктами багатими на «серцеві» мінерали. Калій та магній – є життєво-важливими мінералами, що регулюють метаболічні процеси в серцевому м’язі, поліпшують скорочувальну функцію серця, підтримують еластичність стінок судин, забезпечуючи проведення серцевого імпульсу, що так важливо при гіпертонії.

Але, не завжди з їжею, ви можете отримати достатню кількість цих мікроелементів, може стати у нагоді препарат ПАНАНГІН, який містить калій та магній у активній формі, добре засвоюється організмом.

Зверніться до лікаря, перш ніж приймати препарат.

Продукти, що не бажано приймати при гіпертонії, мабуть, знає кожен, але все-таки нагадаємо:

Фаст фуди, напівфабрикати,

Ковбаси, сосиски, тушковані вироби,

надмірне споживання яєць,

жирне м’ясо,

супи, приготовані на жирних, наваристих, м’ясних бульйонах,

деякі молочні продукти: жирні та солоні сорти сирів, вершки, сметана, велика кількість вершкового масла,

солодке (шоколад), борошно (тістечка, торти, млинці, випічка),

гострі, копчені та смажені страви;

соуси, майонез, гірчиця.

кава, газовані напої, міцний чай.

Відмова від шкідливих звичок, дуже бажано або зменшити вживання алкоголю, або повністю відмовитися від нього. Що стосується алкоголю при гіпертонії, є думка, що 1 склянка вина не завадить і не завдасть шкоди. Насправді це не так !!! Під дією алкоголю судини розширюються, а потім різко звужуються, що може призвести до гіпертонічного кризу.

Важливо нагадати, що харчування при гіпертонії не може замінити гіпотензивні препарати, тому не відмовляйтеся від призначення лікаря.

Також не забувайте про фізичну активність з гіпертонією, прогулянка на свіжому повітрі, наприклад підіть покатайтеся на каток, тощо. Висипайтеся, не нервуйте.

Будьте здорові! Веселих новорічних свят!